Kemisovi junaci u borbi protiv korone

COVID-19 virus preokrenuo je svijet naglavačke u proteklih godinu dana. Pandemija ostavlja dalekosežne posljedice na ekonomiju, društvo i svakog pojedinca po cijelom svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da je pandemija istaknula važnost korelacije bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja, planeta i cjelokupnog okoliša što zahtijeva zajednički pristup i strategiju. 

Kao dio velike Hisense i Gorenje poslovne grupe i mi u Kemisu prilagodili smo se i uskladili smo se s posebnim i postroženim uvjetima rada. Poštivanje korporativnih pravila, kombinacija rada od kuće, strogi uvjeti ulazaka u tvrtku, zaštitna sredstva i mjere, sve zbog zaštite i sigurnosti nas samih, kolega, obitelji, poslovnih partnera i cjelokupnog okruženja. 

Usprkos teškoj i specifičnoj situaciji, naši poslovi nisu niti u jednom trenutku zaustavljeni, pa čak niti usporeni. Poslovi industrijskih čišćenja i gospodarenja otpadom tj. preuzimanje otpada iz industrije, maloprodaje, javnih ustanova, bolnica, malih tvrtki, obrta i drugih institucija zahtijevaju svakodnevne izlaske na teren. Kemisovi radnici operative po svim vremenskim uvjetima redovito odlaze na teren predstavljajući tvrtku na najbolji mogući način kroz kvalitetnu, brzu, sigurnu i učinkovitu uslugu. Predostrožnosti radi, s pojavom pandemije, podijeljeni su u manje radne grupe koje međusobno nemaju doticaja.

KEMIS-Termoclean je između ostalih vrsta otpada i sakupljač otpada s ključnim brojem 18 01 03*. To je otpad čije je skupljanje i odlaganje podvrgnuto specijalnim zahtjevima radi prevencije infekcije. KBO 18 01 03* je u posljednjih godinu dana u najvećoj količini predstavljao opasni medicinski zarazni infektivni otpad tj. Covid otpad. U 2020. godini preuzeli smo tako cca 600 tona otpada s KBO 18 01 03* što je predstavljalo 5.582 pojedinačnih pratećih listova od čega najveći dio je upravo Covid otpad iz medicinskih ustanova. Covid otpad preuzimamo na strogo kontroliran i siguran način uz poštivanje naših internih procedura i procedura klijenata. Otpad se odmah odvozi na sigurnu obradu i zbrinjavanje, a vozila se svakodnevno dezinficiraju. Organizirane grupe hrabrih Kemisovih zaposlenika u svakodnevnim su doticajima s ovom vrstom otpada. Iako rat protiv Covida u Hrvatskoj traje godinu dana, naši zaposlenici već su postali prekaljeni i nemilosrdni borci u sigurnim postupcima uništavanja ove toliko opasne vrste opasnog otpada.

Članice Grupacije za sakupljanje, skladištenje i preradu opasnih ostataka i otpadaka, koja djeluje unutar Udruženja za sekundarne sirovine, sakupljanje i preradu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a čija je djelatnost vezana uz sakupljanje, interventno sakupljanje, skladištenje i obradu medicinskog otpada, ukazale su krajem 2020. godine na probleme s kojima se tvrtke suočavaju pri sakupljanju i obradi COVID-19 otpada. Otpad se zbog nemogućnosti promptnog zbrinjavanja počeo gomilati na skladištima tvrtki, ali i medicinskih ustanova prvenstveno bolnica, što dovodi do povećanja rizika od zaraze i samim tim ugroze za ljudske živote. Naime, činjenica kako se za vrijeme pandemije svakodnevno stvara značajno veća količina zaraznog medicinskog otpada od one u uobičajenim uvjetima što dovodi do povećanja rizika od zaraze i samim tim ugroze za ljudske živote. Grupacija je zaključila da je potrebno donositi hitra i dugoročno održiva, te tehnološki prihvatljivo, zdravstveno i okolišno sigurna rješenja.